Tradiția luptei de la Ruginoasa din ultima zi a anului, se va ţine la Palatul Parlamentului 1

Tradiția luptei de la Ruginoasa din ultima zi a anului, se va ţine la Palatul Parlamentului

Spread the love

Bătăuşii din Văleni şi cei din Deleni, după al cincilea an consecutiv, când cele două cete sunt ținute de jandarmi departe una de cealaltă, au hotărât ca anul acesta bătaia cu bâte dintre cele două sate din comuna Ruginoasa să se ţină la palatul Parlamentului.
„Se mascau, se întâlneau unul cu altul, se băteau, după aia dădeau mâna, mergeau la un suc, la o cafea. Acum nu au curaj să iasă, din cauza autorităților, că au și ei legile lor”, spune un bătrân.

Tradiția au început încă de pe vremea boierilor, când la Palatul din Ruginoasa și la moșiile din zonă era nevoie de oameni de pază.
Se organiza în rândul tinerilor o selecție, iar aceştia erau puşi la trasul cu funia sau la trântă. Care erau mai voinici și mai arătoși, musculoși și isteți, agili, erau selectați pentru garda moșiei și a palatului și a averii comunei.

loading…Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între „Deleni” şi „Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

„Anul acesta am hotărât să ne unim forţele cei din Văleni şi cei din Deleni şi să ne batem cu cei din parlament”, a declarat un bătăuş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.