De ce pleacă românii din ţară ? 1

De ce pleacă românii din ţară ?

Spread the love

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a precizat,într-un cadru informal, despre acordarea permisului de muncă pentru o perioadă limitată a românilor în Europa, în contextul în care România se confruntă cu o criză a forţei de muncă calificată.
„Discuţiile la nivel european au fost într-un cadru informal, dar discuţii legate nu neapărat de acest subiect, ci de subiecte precum finanţarea unei scheme de şomaj – este chiar un punct pe agenda europeană acest posibil mecanism prin care statele membre să finanţeze o astfel de schemă de şomaj la nivel european. România nu a avut o problemă de şomaj, nici în perioada de criză, nici astăzi. Atunci, a trebuit să găsim mecanisme, la nivel european, pentru a încuraja, a finanţa, a contribui, a sprijini reîntoarcerea forţei de muncă în ţările de origine. Noi putem să acordăm un plus de pachet de servicii, de finanţări, de facilităţi a celor care doresc să se reîntoarcă în România sau în altă ţară – acesta a fost scopul –, că aceasta a fost discuţia în context european, nu un stat sau altul”, a precizat Teodorovici.
Conform unor estimări neoficiale, aproape cinci milioane de cetăţeni români trăiesc şi muncesc astăzi în Uniunea Europeană. Doar în Spania, Italia, Germania şi Marea Britanie se află aproape 4,5 milioane de români. Neoficial, în Spania şi Italia sunt împreună aproximativ 3 milioane de români, în timp ce în Germania şi Marea Britanie sunt împreună aproape 1,5 milioane.

loading…55% dintre români și-au exprimat dorința de a lucra în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat la nivel internațional de către Bestjobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, și The Boston Consulting Group, cel mai mare consultant de business din lume.
Printre cele mai importante motive pentru care românii ar alege să lucreze într-o altă ţară se numără dorinţa de a avea un trai mai bun, instabilitatea politică din România, accesul la servicii guvernamentale şi sociale mai bune şi oportunităţi mai bune de carieră.
Românii pleacă în străinătate pentru bani, indiferent de vârstă, gen, nivel de educaţie, ocupaţie, arătând că „aici nu poţi câştiga un ban decent” şi „nu‑ţi poţi face un viitor”.
Migranţii reveniţi în ţară se împart în două grupuri: 63 la sută sunt mulţumiţi că s‑au întors în ţară, în principal pentru că „sunt acasă, alături de familie” şi 35 la sută sunt nemulţumiţi, pentru că veniturile sunt prea mici, locurile de muncă lipsesc, iar „în ţară se trăieşte greu”.
„Migranţii reveniţi consideră că trăiesc «mai prost» sau «mult mai prost» în România decât în străinătate, pentru că veniturile sunt insuficiente, situaţia generală din România este caracterizată de «sărăcie», «corupţie», «legi proaste», «lipsă de oportunităţi» şi lipsă a locurilor de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.